Novosti

Novosti i događaji iz svijeta EU fondova

PAGE NAME
Gdje će se skrivati bespovratna sredstva u 2018.?
04. siječnja 2018 Novosti

Gdje će se skrivati bespovratna sredstva u 2018.?

Pogledajte koji natječaji će biti objavljeni u narednim mjesecima te pronađite najbolji način za stjecanje bespovratnih sredstava!

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je Indikativni godišnji plan Poziva na dostavu projektnih prijedloga sufinanciranih iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020. za 2018. godinu s ciljem obavještavanja javnosti i omogućavanja pravovremene pripreme projektnih prijedloga potencijalnih prijavitelja. 

Pogledajte koji natječaji će biti objavljeni u narednim mjesecima te pronađite najbolji način za stjecanje bespovratnih sredstava!

Područje istraživanja, razvoja i inovacija

IRI područje obuhvaća čak 3 natječaja: Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja Faze 2Inovacije u područjima S3 te Inovacije novoosnovanih MSP-ova. Poduzetnici svih veličina moći će se prijaviti na natječaj Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja Faze 2, a na raspolaganju će biti 548 milijuna kuna. S druge strane, poduzetnici male i srednje veličine (ne stariji od 36 mjeseci) imati će na raspolaganju 150 milijuna kuna u sklopu natječaja Inovacije novosnovanih MSP-ova. Prvonavedeni natječaj će biti otvoren krajem godine, a potonji krajem lipnja. Novim natječajem Inovacije u područjima S3 osigurano je 630.800.000,00 kn, a isti će se otvoriti krajem godine.

Poticanje razvoja i konkurentnosti poduzetništva

Jačanje konkurentnosti i razvoja poduzetništva moći će se realizirati putem nekoliko natječaja, tako da će poduzetnici imati priliku steći brojna bespovratna sredstva. Natječaj Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-ova otvoriti će se sredinom siječnja, a na raspolaganju će biti 200 milijuna kuna kojima će se sufinancirati povećanje proizvodnje, izvoza i otvaranje novih radnih mjesta. Kako bi se jačalo poticanje stvaranja proizvoda određene kvalitete i zadovoljenih određenih normi, krajem ožujka će biti objavljena dva natječaja: Podrška poduzećima u stjecanju znakova kvaliteta (7.500.000 kn) i Podrška poduzećima u zadovoljavanju norma (22.800.000 kn). Oba natječaja namijenjena su malim i srednjim poduzetnicima. Poduzetnici koji nisu stigli prijaviti projekt na Internacionalizaciju poslovanja MSP-ova u 2017. godini, moći će isto realizirati ove godine. Krajem lipnja predviđa se njegovo ponovno otvaranje, a na raspolaganju će biti 38 milijuna kuna, kao i prošle godine.

Energetska učinkovitost

Dana 17.01.2018. godine, zatvara se natječaj Povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama, međutim svi oni u proizvodnim industrijama koji se neće uspjeti prijaviti imati će ponovnu priliku indikativno krajem ove godine. Krajem ožujka, očekuje se otvaranje natječaja Povećanje energetske učinkovitosti u uslužnom sektorukoji je namijenjen poduzetnicima uslužnog komercijalnog sektora registriranih za obavljanje turističke djelatnosti i trgovinu. Iznos od 76 milijuna kuna sredstava biti će namijenjen svima koji žele povećati učinkovitost proizvodnje i smanjiti udjele fosilnih goriva u ukupnoj potrošnji energije. 

IKT

Poduzetnici s područja informacijsko-komunikacijske tehnologije će imati priliku steći bespovratna sredstva putem dva natječaja: Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP putem IKT-a te Unapređenje poslovanja mikro MSP-ova uvođenjem IKT-vaučeraPrvim natječajem predviđeno je 53.200.000 kn, a indikativni datum objave je krajem lipnja. Potonji natječaj predstavlja novitet te malim i srednjim poduzetnicima omogućuje softversko unapređenje raspoloživim sredstvima od 15.200.000,00 kn. Indikativni datum objave je predviđen za kraj lipnja.

Krediti i zajmovi

Oni poduzetnici koji ne zadovoljavaju kriterije navedenih natječaja, imaju mogućnost stjecanja povoljnijih sredstava putem financijskih instrumenata. U sklopu ESIF Kredita za rast i razvoj, mali i srednji poduzetnici koji posluju najmanje dvije godine mogu podnijeti zahtjeve za kredite poslovnoj banci, a na raspolaganju je iznos od 1.500.000.000 kn. Drugi financijski instrumenti su HAMAG BICRO zajmovi koji nude novčana sredstva do njihovog iskorištenja, uz povoljnije kamatne stope.

TREBATE POMOĆ?

Povećajte svoje mogućnosti za odobrenje projekta – kontaktirajte nas.