Novosti

Novosti i događaji iz svijeta EU fondova

PAGE NAME
Izmjene i dopune Zakona o poticanju ulaganja
29. studenog 2017 Novosti

Izmjene i dopune Zakona o poticanju ulaganja

Cilj ovog Zakona je povećanje izravnih domaćih i stranih ulaganja te povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Kako bi navedeno bilo što uspješnije, provedene su izmjene i dopune Zakona koje su donesene ove godine 23. studenog, a njihovo stupanje na snagu predviđeno je za 2018. godinu.

Dana 2. listopada 2015. godine na snagu je stupio Zakon o poticanju ulaganja koji je u potpunosti usklađen s Uredbom Komisije br. 651/2014. Cilj ovog Zakona je povećanje izravnih domaćih i stranih ulaganja te povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Kako bi navedeno bilo što uspješnije, provedene su  izmjene i dopune Zakona koje su donesene ove godine 23. studenog, a njihovo stupanje na snagu predviđeno je za 2018. godinu. Ovim izmjenama i dopunama naglasak je stavljen na malo i srednje poduzetništvo, gospodarsko aktiviranje neaktivne imovine u vlasništvu RH i ravnomjerni regionalni razvoj RH.

U Zakonu o poticanju ulaganja došlo je do promjene sliijedećih članaka: čl. 2, čl. 5, čl. 6, čl. 7, čl. 8, čl. 9, čl. 12, čl. 13, čl. 15, čl. 16, čl. 24 i čl. 26.

Najvažnije promjene i dopune Zakona o ulaganju su slijedeće:

  • Mikro poduzetnicima je opravdani trošak nabave korištene opreme/strojeva maksimalno do 5 godina starosti,
  • Korištenje poticaja ICT-a za projekte kojima su ulaganja veća od 50 tisuća eura uz uvjet da se otvori 10 novih radnih mjesta,
  • Otvaranje mogućnosti privatnim poduzetnicima da, putem Ministarstva državne imovine, koriste neaktivnu državnu imovinu uz uvjet da u roku od 3 godine investiraju 3 milijuna eura u projekt te ostvare najmanje 15 radnih mjesta i da vrijednost državne imovine povećaju za 50% te će državnu imovinu moći besplatno koristiti tijekom 10 godina. 

TREBATE POMOĆ?

Povećajte svoje mogućnosti za odobrenje projekta – kontaktirajte nas.