Virtualni događaj, održan 15. veljače 2024., na platformi Zoom, privukao je preko 300 aktivnih slušatelja, dok je broj registriranih sudionika bio dvostruko veći, signalizirajući izuzetan odaziv i interes iz raznih krajeva Hrvatske pa čak i iz daleke Australije.

Poduzetnički doručak je otvoren pozdravnim govorom Kristine Kočet Hudrap, direktorice i vlasnice Tiko Pro d.o.o., koja je naglasila važnost inicijative i suradnje u pristupanju EU fondovima. Ovaj uvod postavio je temelj za niz inspirativnih i informativnih prezentacija koje su slijedile.

Na Tiko Pro događaju sudjelovala je već treću godinu zaredom Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova koja je predstavila nove prilike za poduzetnike u sklopu Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. Predstavljen je program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. u sklopu kojeg je na raspolaganju 5,203 mlrd. eura za sljedeće prioritete: inovacije, energetska učinkovitost, jačanje digitalne povezanosti, mobilnost. Osim već poznatog programa, objašnjen je i Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. koji će putem alokacije u visini  1,569 mlrd. eura podupire prioritete poput industrijske tranzicije hrvatskih regija, jačanje čistog, održivog gradskog prometa, pravedne tranzicije te razvoj urbanih područja i zelenih otoka. Prezentirani su i natječaji za poduzetnike koje možemo očekivati u nadolazećem financijskom razdoblju.

Lana Labinjan, voditeljica projekata u Tiko Pro d.o.o., ujedno i moderator samog događaja, iznijela je konkretne informacije o mogućnostima iz hrvatskih nacionalnih natječaja u narednom razdoblju s fokusom na sljedeće natječaje:

 • Stažiranje u gospodarstvu (trenutno otvoren do 4/2024)
 • Jačanje strateških partnerstva za inovacije u procesu industrijske tranzicije (SPIN) (trenutno otvoren do 6/2024)
 • Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo (najava)
 • POC (najava)
 • Vaučeri za digitalizaciju (najava) i inovacijski vaučeri
 • Inovacije novoosnovanih MSP-ova (najava)
 • Ciljana znanstvena istraživanja (najava)
 • Potpora poduzećima za ispunjavanje primjenjivih zahtjeva standarda, ocjene sukladnosti i certifikacije proizvoda, usluga i procesa (najava)
 • Potpora MSP-ovima povezana s internacionalizacijom (najava).

Lana je ujedno naglasila i što svaki poduzetnik treba znati prije konkuriranja na EU fondove te koje su ključne komponente uspješnog EU projekta, što je aktivnim slušateljima bilo od iznimne koristi. 

Na događaju je gostovao i Damjan Miklić, CEO Romb Technologies d.o.o., koji je podijelio svoju uspješnu priču o inovacijama i korištenju EU fondova za razvoj naprednih tehnoloških rješenja. Romb Technologies danas razvija softvere za pametne viličare, a softverska rješenja tvrtke omogućuju viličarima autonomno izvršavanje operacija transporta, bez nadzora čovjeka. U okviru EU projekta razvija se novo rješenje za prepoznavanje okoline u skladištima i proizvodnim pogonima, temeljeno na računalnom vidu i umjetnoj inteligenciji koje je bilo ukratko predstavljeno.

Karmen Španjol i Uroš Malbašić stručnjaci iz Tiko Pro, dodatno su obogatili događaj svojim prezentacijama, istaknuvši kako maksimalno iskoristiti potpore za ulaganja i pogodnosti Zakona o poticanju ulaganja, te važnost europskih programa poput Horizon i Digital Europe za poticanje inovacija i suradnje. Uz to, dodatno se predstavio projekt UNDERPIN iz Digital Europe programa u kojem je Tiko Pro jedan od čak 9 partnera iz četiri države EU, a nositelji su radnog paketa za diseminaciju i komunikaciju.

Interakcija s publikom, iako ograničena vremenskim okvirom, odrazila je veliki interes i angažman sudionika, dok je odaziv iz različitih geografskih lokacija potvrdio globalni doseg i relevantnost teme. Partnerstvo s uglednim organizacijama poput AmCham-a, SLO – CRO poslovnog kluba, Hrvatskih izvoznika, Fiscalis d.o.o., i Seyfor Hrvatske, dodatno je potvrdilo značaj i profesionalnost ovog događaja.

U svjetlu izuzetnog uspjeha "TIKO PRO PODUZETNIČKOG DORUČKA 2024", jasno je da Tiko nastavlja biti ključni igrač u osnaživanju poduzetničkog sektora pružanjem dragocjenih informacija, podrške i inspiracije za korištenje EU fondova. Ovaj događaj ne samo da je osvijetlio puteve do financijskih sredstava nego je i potaknuo poduzetnike na akciju, inovacije i suradnju, čineći ga kvalitetnim iskustvom za sve prisutne.

Za dodatne informacije o aktualnim i najavljenim natječajima te konkretnim upitima vezano za Vaš željen projektni prijedlog, pišite na sljedeću e-mail adresu: info@tiko-pro.hr

 

Molimo vas da popunite dolje navedene podatke i poslat ćemo vam poveznicu na snimku.

Poduzetnički doručak u brojkama

 

 • 6do sada održanih Poduztničkih doručaka
 • 1200sudionika
 • 25predavača, gospodarstvenika
 • 900+odobrenih projekata u 10 godina