Blog:

Izvanredan uspjeh Tiko Pro Poduzetničkog doručka 2024: Otkrivanje puteva do bespovratnih sredstava

Datum objave: 17. 02. 2024

U svijetu gdje se prilike za financiranje i razvoj poduzetničkih vizija neprestano mijenjaju, Tiko Pro d.o.o. je ponovno dokazao svoju predanost osnaživanju poduzetničke zajednice organizacijom iznimno uspješnog webinara: "TIKO PRO PODUZETNIČKI DORUČAK 2024 – Gdje se skrivaju bespovratna sredstva?".

Virtualni događaj, održan 15. veljače 2024., na platformi Zoom, privukao je preko 300 aktivnih slušatelja, dok je broj registriranih sudionika bio dvostruko veći, signalizirajući izuzetan odaziv i interes iz raznih krajeva Hrvatske pa čak i iz daleke Australije.

Poduzetnički doručak je otvoren pozdravnim govorom Kristine Kočet Hudrap, direktorice i vlasnice Tiko Pro d.o.o., koja je naglasila važnost inicijative i suradnje u pristupanju EU fondovima. Ovaj uvod postavio je temelj za niz inspirativnih i informativnih prezentacija koje su slijedile.

Na Tiko Pro događaju sudjelovala je već treću godinu zaredom Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova koja je predstavila nove prilike za poduzetnike u sklopu Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. Predstavljen je program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. u sklopu kojeg je na raspolaganju 5,203 mlrd. eura za sljedeće prioritete: inovacije, energetska učinkovitost, jačanje digitalne povezanosti, mobilnost. Osim već poznatog programa, objašnjen je i Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. koji će putem alokacije u visini  1,569 mlrd. eura podupire prioritete poput industrijske tranzicije hrvatskih regija, jačanje čistog, održivog gradskog prometa, pravedne tranzicije te razvoj urbanih područja i zelenih otoka. Prezentirani su i natječaji za poduzetnike koje možemo očekivati u nadolazećem financijskom razdoblju.

Lana Labinjan, voditeljica projekata u Tiko Pro d.o.o., ujedno i moderator samog događaja, iznijela je konkretne informacije o mogućnostima iz hrvatskih nacionalnih natječaja u narednom razdoblju s fokusom na sljedeće natječaje:

  • Stažiranje u gospodarstvu (trenutno otvoren do 4/2024)
  • Jačanje strateških partnerstva za inovacije u procesu industrijske tranzicije (SPIN) (trenutno otvoren do 6/2024)
  • Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo (najava)
  • POC (najava)
  • Vaučeri za digitalizaciju (najava) i inovacijski vaučeri
  • Inovacije novoosnovanih MSP-ova (najava)
  • Ciljana znanstvena istraživanja (najava)
  • Potpora poduzećima za ispunjavanje primjenjivih zahtjeva standarda, ocjene sukladnosti i certifikacije proizvoda, usluga i procesa (najava)
  • Potpora MSP-ovima povezana s internacionalizacijom (najava).

Lana je ujedno naglasila i što svaki poduzetnik treba znati prije konkuriranja na EU fondove te koje su ključne komponente uspješnog EU projekta, što je aktivnim slušateljima bilo od iznimne koristi. 

Na događaju je gostovao i Damjan Miklić, CEO Romb Technologies d.o.o., koji je podijelio svoju uspješnu priču o inovacijama i korištenju EU fondova za razvoj naprednih tehnoloških rješenja. Romb Technologies danas razvija softvere za pametne viličare, a softverska rješenja tvrtke omogućuju viličarima autonomno izvršavanje operacija transporta, bez nadzora čovjeka. U okviru EU projekta razvija se novo rješenje za prepoznavanje okoline u skladištima i proizvodnim pogonima, temeljeno na računalnom vidu i umjetnoj inteligenciji koje je bilo ukratko predstavljeno.

Karmen Španjol i Uroš Malbašić stručnjaci iz Tiko Pro, dodatno su obogatili događaj svojim prezentacijama, istaknuvši kako maksimalno iskoristiti potpore za ulaganja i pogodnosti Zakona o poticanju ulaganja, te važnost europskih programa poput Horizon i Digital Europe za poticanje inovacija i suradnje. Uz to, dodatno se predstavio projekt UNDERPIN iz Digital Europe programa u kojem je Tiko Pro jedan od čak 9 partnera iz četiri države EU, a nositelji su radnog paketa za diseminaciju i komunikaciju.

Interakcija s publikom, iako ograničena vremenskim okvirom, odrazila je veliki interes i angažman sudionika, dok je odaziv iz različitih geografskih lokacija potvrdio globalni doseg i relevantnost teme. Partnerstvo s uglednim organizacijama poput AmCham-a, SLO – CRO poslovnog kluba, Hrvatskih izvoznika, Fiscalis d.o.o., i Seyfor Hrvatske, dodatno je potvrdilo značaj i profesionalnost ovog događaja.

U svjetlu izuzetnog uspjeha "TIKO PRO PODUZETNIČKOG DORUČKA 2024", jasno je da Tiko nastavlja biti ključni igrač u osnaživanju poduzetničkog sektora pružanjem dragocjenih informacija, podrške i inspiracije za korištenje EU fondova. Ovaj događaj ne samo da je osvijetlio puteve do financijskih sredstava nego je i potaknuo poduzetnike na akciju, inovacije i suradnju, čineći ga kvalitetnim iskustvom za sve prisutne.

Snimku događaja pogledajte: OVDJE

Za dodatne informacije o aktualnim i najavljenim natječajima te konkretnim upitima vezano za Vaš željen projektni prijedlog,  pišite na sljedeću e-mail adresu: info@tiko-pro.hr

 

Help
Trebate li našu pomoć prilikom pridobivanja sredstava? Pošaljite nam upit i porazgovarati ćemo o mogućnostima suradnje. Kontaktirajte nas
E-novosti

newsletter

Želite svaki tjedan primati korisne vijesti iz svijeta EU fondova?