EUROSTARS – prijave počinju 10.2.2023.

Poziv za Eurostars bit će otvoren 10. veljače 2023., a prijave traju do 13. travnja za podnošenje inovativnih projekata.

Datum objave: 23. 01. 2023

Eurostars je instrument financiranja koji podržava inovativna mala i srednja poduzeća i projektne partnere (velike tvrtke, sveučilišta, istraživačke organizacije i druge vrste organizacija) financiranjem međunarodnih istraživačko-razvojnih i inovacijskih projekata. Organizacije mogu pristupiti javnom financiranju međunarodnih projekata istraživanja i razvoja u svim područjima.

Što je »neophodno« za uspješnu prijavu?

Za uspješnu prijavu za Eurostars morate:

• Definirajte svoju projektnu ideju

• Surađujte na međunarodnoj razini, izmjenjujte iskustva i znanje

• Razvijte proizvode, procese ili usluge koji se mogu lako komercijalizirati

Svoj projekt možete podnijeti između 10. veljače 2023. i 13. travnja 2023. do 14:00 sati, koristeći platformu (myeurekaproject.org). Vaš projektni konzorcij se mora sastojati od MSP koji je u vodećoj ulozi, ali može uključivati ​​i druge vrste organizacija poput velikih poduzeća, sveučilišta, istraživačkih organizacija i još mnogo toga.

Informacije o financiranju

Iznosom sredstava, koje vaša organizacija dobije kada sudjelujete u projektu, upravlja nacionalno tijelo za financiranje. Pravila financiranja razlikuju se od zemlje do zemlje, a vaše nacionalno tijelo za financiranje odlučuje:

• koje organizacije mogu dobiti sredstva,

• koje se projektne aktivnosti mogu financirati i

• koja je stopa financiranja.

Prihvatljivost

Da biste se prijavili, morate ispuniti sljedeće kriterije prihvatljivosti:

• Projektni konzorcij vodi inovativno malo ili srednje poduzeće iz zemlje Eurostarsa.

• Projektni konzorcij sastoji se od najmanje dva subjekta koji su neovisni jedan o drugom.

• Projektni konzorcij sastoji se od subjekata iz najmanje dvije Eurostars zemlje s najmanje jednom organizacijom koja dolazi iz EU ili Horizon Europe pridružene zemlje.

• Proračun malih i srednjih poduzeća iz zemalja sudionica (isključujući podugovaranje) iznosi 50% ili više od ukupnih troškova projekta.

• Niti jedan sudionik ili država nije odgovorna za više od 70% proračuna projekt.

• Trajanje projekta je 36 mjeseci ili manje.

*Inovativno malo i srednje poduzeće kao i svako malo i srednje poduzeće s ambicijom surađivanja ​​na istraživanju te razvoju i inovacijama s međunarodnim partnerima za razvoj novih proizvoda, procesa i usluga za europska i globalna tržišta. Inovativna mala i srednja poduzeća ne moraju imati dokazanu evidenciju aktivnosti istraživanja i razvoja.

Istraživanje i razvoj: „Istraživanje i eksperimentalni razvoj (I&D) obuhvaćaju kreativan i sustavan rad koji se poduzima kako bi se povećala količina znanja – uključujući znanje o čovječanstvu, kulturi i društvu – i osmislile nove primjene dostupnog znanja.“ (OECD Frascati priručnik 2015., str. 44.)

Inovacija: „novi ili poboljšani proizvod ili proces (ili njihova kombinacija) koji se značajno razlikujeod prethodnih proizvoda ili procesa jedinice i koji je stavljen na raspolaganje potencijalnim korisnicima (proizvod) ili stavljen u upotrebu od strane jedinice (procesa)." (Priručnik OECD-a Oslo 2018., str. 20.)

**Eurostars zemlje: Austrija, Belgija, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Cipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Singapur, Slovačka, Slovenija, Južna Afrika, Južna Koreja, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

***Zemlje Eurostarsa ​​koje nisu članice EU-a ili pridružene zemlje Horizon Europe: Kanada, Republika Koreja, Singapur, Južnoafrička Republika, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Help
Trebate li našu pomoć prilikom pridobivanja sredstava? Pošaljite nam upit i porazgovarati ćemo o mogućnostima suradnje. Kontaktirajte nas
E-novosti

newsletter

Želite svaki tjedan primati korisne vijesti iz svijeta EU fondova?