Novi poticaj za poduzetnike: 100 milijuna eura za inovacije u procesu industrijske tranzicije

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije najavilo je objavu prvog javnog Poziva iz Integriranog teritorijalnog programa, usmjerenog na inovacije u procesu industrijske tranzicije.

Datum objave: 22. 11. 2023

Svrha i predmet poziva

Svrha poziva je usmjeravanje potpora prema projektima istraživanja i razvoja, uključujući industrijsko istraživanje, eksperimentalni razvoj i studije izvedivosti. Ove aktivnosti su ključne za razvoj tehnološke infrastrukture i prioritetnih niša grupiranih u regionalne lance vrijednosti (RLV-ove) unutar S3 tematskih područja.

Predmet poziva je poticanje razvoja novih proizvoda i usluga u nišama s većom dodanom vrijednošću, omogućujući poduzetnicima diversifikaciju poslovanja i razvoj novih proizvoda u okviru prioritetnih niša RLV-ova Jadranske, Panonske ili Sjeverne Hrvatske. Također, cilj je poticanje rješavanja ključnih društvenih izazova u tim regijama.

Prihvatljivi prijavitelji i partnerstvo

Prijavitelji mogu biti mikro, mala, srednja ili velika poduzeća s poslovnom jedinicom u Panonskoj, Jadranskoj ili Sjevernoj Hrvatskoj. SPIN konzorcij mora uključivati minimalno tri poduzetnika, od kojih dva moraju biti MSP, s poslovnom jedinicom u istoj regiji. Konzorcij može uključivati i organizacije za istraživanje i širenje znanja (OIŠZ), s prednostima za one koji djeluju u istoj regiji kao i SPIN konzorcij.

Budžet projekata i intenzitet potpore

Ukupna alokacija poziva iznosi 100 milijuna eura, raspodijeljena prema NUTS 2 regijama:

  • Jadranska Hrvatska: 32.812.500 eura
  • Panonska Hrvatska: 43.750.000 eura
  • Sjeverna Hrvatska: 23.437.500 eura

Iznos bespovratnih sredstava po projektu kreće se od 1 do 3 milijuna eura, s intenzitetom potpore do 85%, ovisno o veličini poduzeća i vrsti aktivnosti.

Prihvatljive aktivnosti i troškovi

Prihvatljive aktivnosti uključuju industrijsko istraživanje, eksperimentalni razvoj, studije izvedivosti, upravljanje projektom, aktivnosti vidljivosti, promicanje horizontalnih načela, te ulaganje u infrastrukturu za testiranje i eksperimentiranje. Troškovi pokrivaju plaće osoblja, amortizaciju opreme, ugovorna istraživanja, savjetodavne usluge, materijale, upravljanje projektom, informiranje i vidljivost, te ulaganja u materijalnu imovinu.

Ovaj poziv predstavlja izvanrednu priliku za poduzetnike u Hrvatskoj da razviju inovativne proizvode i usluge, potičući gospodarski rast i rješavajući društvene izazove u svojim regijama. Pozivamo sve zainteresirane poduzetnike da iskoriste ovu priliku.

Javite nam se na vrijeme kako bi Vam pomogli u pripremi Vašeg projekta.

VIŠE O SAMOM NATJEČAJU PROČITAJTE: OVDJE!

Help
Trebate li našu pomoć prilikom pridobivanja sredstava? Pošaljite nam upit i porazgovarati ćemo o mogućnostima suradnje. Kontaktirajte nas
E-novosti

newsletter

Želite svaki tjedan primati korisne vijesti iz svijeta EU fondova?