Underpin - Digital Europe konzorcijski projekt

Slovenska tvrtka Tiko Pro pridružuje se međunarodnom konzorciju kao jednakopravni partner u prestižnom projektu Underpin, koordiniranom od strane industrijskog diva Motor Oil iz Grčke. Sa preko deset godina uspješne povijesti prikupljanja sredstava i novim dostignućem u 2023. godini, Tiko Pro jača svoju ulogu na globalnoj pozornici digitalne inovacije.

Datum objave: 18. 02. 2024

Projekt uključuje devet partnera iz četiri zemlje: Grčke, Austrije, Slovenije i Cipra. Vodeći partner je Motor Oil Hellas, a uz slovensku tvrtku Tiko Pro, konzorcij uključuje partnere poput Athena Research Center, Semantic Web Company, Watermelon, AIT Austrian Institute of Technology, INNOV-ACTS, Space Hellas i Motor Oil Renewable Energy.

Financiran programom Digital Europe, projekt Underpin predstavlja primjer europske suradnje s vizijom stvaranja ujedinjenog digitalnog tržišta. Projekt uspostavlja 'Data Space for Manufacturing', inovativni virtualni prostor podataka namijenjen prediktivnoj analitici u proizvodnji.

Fokus projekta je na integraciji visokotehnološke analize podataka s praktičnim potrebama industrije, doprinoseći povećanju učinkovitosti, smanjenju troškova i promicanju održivog razvoja.

Pod projektom Underpin postavit će se temelji za učinkovitu upotrebu industrijskih podataka u stvarnom vremenu. Kao koordinator projekta, Motor Oil, zajedno s istraživačkim institutima i SME partnerima, istraživat će i implementirati inovativne pristupe energetskoj učinkovitosti i smanjenju utjecaja na okoliš. Projekt će omogućiti razvoj novih poslovnih modela i uspostavu sigurnog okruženja za razmjenu podataka, gdje će svaki partner - uzimajući u obzir trust agreement - djelovati u duhu povjerenja i zajedničkih ciljeva.

Tiko Pro, kao jednakopravni partner u konzorciju, preuzima vodeću ulogu u diseminaciji i komunikaciji, osiguravajući svijest i uključivanje industrijskih tvrtki u novoformirani prostor podataka, čime se stvaraju uvjeti za paneuropsku integraciju različitih industrijskih sektora. Ta integracija predstavlja značajan korak prema ostvarenju vizije Europske unije o povezanom i digitalno naprednom gospodarstvu. Cilj projekta je također promicanje bliže suradnje između vlasnika podataka i korisnika, budući da je dijeljenje podataka ključno za inovacije i optimizaciju poslovanja.

Projekt Underpin služit će kao primjer kako tvrtke mogu koristiti analitiku podataka za optimizaciju svojih procesa i strojeva, povećavajući učinkovitost i smanjujući troškove. "Zamislite moći postići značajne uštede poboljšanjem proizvodnog procesa samo za pola sekunde," objašnjava Kočet Hudrapova. "To je moć prostora podataka koje razvijamo."

Vrijednost projekta Underpin iznosi 6.648.627 EUR, od čega je 4.050.375 EUR sufinancirano od strane Europske unije. Tiko Pro s ponosom doprinosi ostvarivanju ciljeva ovog ambicioznog projekta i potvrđuje svoju predanost podršci europskom gospodarstvu na putu prema digitalizaciji.

Help
Trebate li našu pomoć prilikom pridobivanja sredstava? Pošaljite nam upit i porazgovarati ćemo o mogućnostima suradnje. Kontaktirajte nas
E-novosti

NEWSLETTER

Želite svaki tjedan primati korisne vijesti iz svijeta EU fondova?